top of page
  • Obrázek autora

Mezinárodní kampaně Litter Less (2016/2017)


Tento projekt vedl úspěšně ve školním roce 2016/2017 pan učitel Bronislav Mich.

Cílem projektu Když méně znamená více aneb Snižme množství odpadu bylo vést žáky a jejich prostřednictvím i rodiče ke snižování množství odpadu ve škole i doma.

Nejprve jsme si ze čtyř možných vybrali kriterium Množství odpadků (v kilogramech) ve škole za jeden den na začátku a na konci kampaně. Rozhodli jsme se ale vážit odpad každý den po dobu jednoho měsíce a pak vypočítat průměrnou hodnotu množství směsného odpadu za jeden den. Na tomto místě patří velké poděkování našim kuchařkám za půjčení váhy a panu školníkovi za spolupráci. Nakonec jsme zjistili, že vážit odpad jeden den je velmi nevypovídající hodnota. Jedou to bylo 12 kg, ale další den byly v jídelně banány a my navážili 17 kg. Utvrdilo nás to v tom, že naše rozhodnutí vážit odpad celý měsíc bylo správné. A také jsme tímto způsobem zjistili i jednu z příčin vzniku většího množství odpadu. Někteří žáci totiž vydané ovoce ve školní jídelně vyhazují. V rámci analýzy jsme si sepsali silné a slabé stránky vybraného problému a stanovili návrhy řešení. Po vánočních prázdninách sestavíme plán, který budeme postupně realizovat. Uskutečníme akci vedoucí ke snižování množství odpadů na Světový den životního prostředí 5. 6. 2017, případně k tomu využijeme např. Den Země. Na konci kampaně provedeme opět měsíční monitoring množství směsného odpadu, abychom zjistili, zda byla naše opatření účinná.

Je nutné ještě poznamenat, že na realizaci projektu dostane naše škola darem 10 000 Kč od vzdělávacího centra Tereza. Rádi bychom, kdyby se do kampaně zapojilo co nejvíce žáků školy, školní parlament, učitelé, zaměstnanci i veřejnost. Máte-li chuť, přijďte a zapojte se. Protože Ekotým tvoří především žáci prvního stupně, budeme vděčni za každý nápad a jakoukoliv pomoc.

5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Den Země

Za humny

bottom of page